In de klas

Als juf in de klas moet je meedoen aan allerlei nieuwe trends. Je moet mee met de nieuwe technologie, anders ben je een saaie en oudbollige juf. Dat durven kleuters ook hardop te zeggen. Het verbaast me steeds vaker dat kinderen meer van de techniek weten dan ikzelf. Maar ik troost mezelf er altijd maar mee dat de jeugd van tegenwoordig opgroeit met deze innovaties. Prettig als juf zijn de innovaties niet altijd. Van videoband, naar dvd, naar een smartbord. Waar zal de technologie eindigen en in hoeverre moet je als kleuterjuf hierin mee?

Toch ben ik niet op alle innovaties zo kritisch en zie ik soms ook de voordelen van deze innovaties. Zo zitten mijn kleuters niet meer de hele dag op stoelen, maar probeer ik zoveel mogelijk ontspannen speel- en werkhoeken te creëeren. Hiervoor heb ik verschillende zitzakken aangeboden gekregen van Ploff. Niet alleen bij het voorlezen mogen sommige kindjes lekker hangen in een van de zitzakken, ook tijdens het samenwerken maak ik er gebruik van dat deze Ploff zitzakken licht en dus makkelijk verplaatsbaar zijn. Zelfs voor kleuters!! Het verplaatsen van stoelen blijkt voor elke kleuter een hele opgave te zijn. Problemen met stoelpoten worden voorkomen door het gebruik van zitzakken. Een echte aanrader dus voor elke kleuterjuf!

Bovendien creëer ik door het gebruik van zitzakken, flexibele werkplaatsen in de klas. Niet alleen zijn de Ploff zitzakken zeer praktisch in gebruik en vinden de kinderen het heerlijk om er mee te spelen/ in te zitten, de Ploff zitzakken creëeren ook een geweldige sfeer in de klas. Door de vrolijke kleuren is het altijd een groot feest in de klas.

Ik heb diverse Ploff zitzakken in de klas staan. Vooral de kleine Ploff zitzakken zijn fijn en handig voor het creëeren van groepswerkplaatsen. Maar wanneer een van de kleuters jarig is, zit deze op een echte konings of koninginne Ploff zitzak. Mijn kleuters kijken er naar uit om tijdens hun verjaardag op de ‘grote’ Ploff zitzak te mogen zitten. Ruzie om de zitzakken is er wel af en toe, want wie wil nou niet op een van de mooie en fijne Ploff zitzakken zitten? Ik ervaar dit echter niet als probleem. Op deze manier leren kinderen namelijk delen, elkaar iets gunnen en zelf hun problemen op te lossen. En ik moet eerlijk zeggen, na schooltijd is de ‘grote’ Ploff zitzak altijd vrij..... Dit betekent dat ik zo af en toe ook wel eens lekker onderuit gezakt in de Ploff zitzak aan het nakijken ben!